Одбојкашка и спортска легенда и доктор наука у области спорта и физичког васпитања, Владимир Вања Грбић јуче је у Херцег Новом одржао показни тренинг и предавање “Изазови рада са дјецом”, у оквиру програма “Разговор са шампионом” који је организовала Општина Херцег Нови.

Он је присутнима у дворани „Парк“ представио свој поглед на рад са дјецом, истичући да је то његова визија начина како помоћи дјеци да спознају своје најбоље ја.

-Дјечје здравље мора увијек бити на првом мјесту, а само дијете које је стабилна личност може бити врхунска личност. Да бисмо наставили да имамо спортисте, а да спорту дамо оно што је његово есенцијално мјесто у друштву, морамо га препознати као најбољу одскочну даску за здравље и перспективу и будућност. Рад са дјецом није посао већ мисија, јер оно што радите са дјецом није стварање врхунских спортиста већ стварање врхунских личности кроз спорт, поручио је Грбић.

Прослављени спортиста је приказао резултате базиране на тестирању дјеце током шест година, њих 4 000, међу којима 150 дјеце са интелектуалном ометеношћу, из укупно 40 земаља, поручивши да је процес тренинга којег се и данас држимо одавно превазиђен.

-Данашња дјеца имају другачије способности него она прије 20, 30 или 40 година. Данашња настава физичког васпитања као стварање базе за спорт или спортске активност не постоји, што значи да тренер мора не само да буде тренер спорта, већ да сазда дијете у свим аспектима личности, да му буде васпитач, примјер понашања, идол и неко ко ће у дјетету наћи врата за откључавање потенцијала. Велики тренер није онај који научи дијете да игра, већ који дијете ослободи страха да сазна таленте које има у себи, који га научи како да се суочи са самим собом и како да напредује. Број врхунских спортиста је 0,01 одсто укупне популације, али ми морамо мислити и на оних 99,99 одсто, савјетовао је Грбић.

Предавању су претходили показни тренинзи које је Грбић одржао у Спортском центру Игало, који су одржани у више сесија: за дјецу од 10 до 12 година, а потом за младе од 14 до 18 година. Грбић је радио са младим одбојкашицама клубова из Херцег Новог, као и са тренерима и професорима физичког васпитања, а у фокусу је био правилан рад са млађим категоријама, као и савјети који су универзални и примјењиви на све спортове.

CategoryNovosti
Copyright (c) 2017-2018 Sportski Centar Igalo